<

Hvor kommer danske påsketraditioner fra og hvad er historien?

Der er en masse traditioner forbundet med påske som påskeæg, gækkebreve, påskeharen der gemmer æg til børnene, at puste æg m.m. Dem vil vi forklare her. Hvorfor hedder det Julen varer lige til påske og hvad symboliserer påskeægget? Vi dykker ned i påsketraditioner og spiser samtidig et lækkert påskeæg fra Påskegave.

Hvad symboliserer påskeægget?

Symbolsk har ægget flere betydninger; det er et tegn på forår og frugtbarhed, livet/spiren der bryder gennem jorden fra vinteren og til foråret. Det symboliserer også Jesu grav, som han bryder ud af påskemorgen.

Dekorerede påskeæg

Traditionen med at dekorere og spise æg til påske har en katolsk historie og er kendt i hele Europa. Det var ikke tilladt at spise æg i fasten (fra Askeonsdag til påske). Uden proteiner har det med garanti været dejligt med en god portion proteiner igen Påskedag, det er blevet fejret med mange æg. Man gik på besøg hos hinanden og som gave havde man lavet smukt dekorerede æg og taget med.
Historien om chokoladeæggene kommer også herfra, da børnene legede med deres påskeæg. De har siden udviklet sig fra hønseæg til æg af chokolade.
For 150-100 år siden kendte vi også til påskeæg. Det var hønseæg, der blev kogt med naturlig farve, fx rødbeder eller andre ting der giver farve som løgskaller. Derpå kunne skallen dekoreres ved at ridse eller tegne med tælle inden de igen blev kogt og siden spist. Sidenhen opstod traditionen med at puste æg.  

Hvordan puster man æg?

Det siges at være en tradition der stammer fra det gamle Persien og Indien fra 1600-tallet. Det var først i 1900-tallet traditionen kom til Danmark. Siden har mange familier hygget sig hvert år med at lave årets påskeæg og hænge æg op fra hvert år på en forårsgren og beundre alle æggene.

Har du prøvet at puste æg uden succes er der et par tricks her, du skal lære. Fejlen i filmen ’Blinkende lygter’ er, at Thorkild ikke kan få hvide og blomme ud af ægget. Det skulle nødig ske igen …
Vask altid hænder inden og efter kontakt med æg. Fødevarestyrelsen anbefaler, at ægget sprittes af og tørrer lidt, så der ikke er nogen risiko for salmonella.
Stik hul i begge ender af ægget, hullerne bør være på størrelse med en tændstik. Du sætter munden til og puster. Thorkilds fejl var, at hullet var for lille og så kan han puste og puste uden noget sker.
Ryst ægget, så blomme og hvide bliver mere porøs og al masse kommer ud.
Et trick er at bruge et tyndt sugerør og lave hullet, så det passer til at få sugerøret ind. På den måde slipper du for kontakt med munden på ægget. Alternativt kan du købe en engangssprøjte på apoteket og suge æggemassen ved at trykke stemplet i bund.
Skyl æggeskallen og det er klar til maling. Du kan være kreativ alene, på arbejdspladsen, med familien m.m. Æggemassen kan bruges til madlavning, fx omelet.

Hvor kommer skikken med påskeharen fra?

Påskeharen ses ofte i supermarkedet som chokolade forklædt i farvestrålende indpakning til stor glæde for børn i alle aldre. Påskeharen stammer fra Tyskland og indtil 1920’erne blev den kun set i Sønderjylland, Langeland og øerne omkring. På daværende tidspunkt var den dekoration på pappåskeæg eller påskekort. Påskelørdag kom haren med fint dekorerede æg, som den havde gemt ude og inde. Herpå kunne børn gå på jagt efter reder af flotte æg. Haren, der var sky og skræmt af natur blev aldrig fundet. Den forsvandt så snart æggene var lagt.

Det første chokoladepåskeæg i Danmark

De fleste af os har fået chokoladepåskeæg som børn og nogle af os er stadig så heldige også at få det på vores arbejdsplads i dag. Vi føler os forkælet, når vi modtager et påskeæg og det er både en ting børn og voksne værdsætter.  De første chokolade påskeæg kan ses i Galle og Jessens optegnelser fra 1917, om end de sagtens kan have eksisteret længere. De blev populære i 1920’erne og 1930’erne, og efter anden verdenskrig slog de igennem og blev mere almindelige da søde sager kom i handlen efter rationeringen.

Mit navn, det står med prikker, Gæk, gæk, gæk – traditionen om gækkebreve

Hvad går traditionen med gækkebreve ud på og hvor kommer brevet fra? Klip et fint gækkebrev, lav et gækkevers på rim og underskriv med prikker eller streger i stedet for dit navn og send det afsted. Bliver du ikke gættet af modtageren inden Palmesøndag (siger traditionen), får du et påskeæg af modtageren af dit gækkebrev. Hvis modtageren ikke kan gætte hvem afsenderen er, er man en ’gæk’, der også betyder nar. Hvis modtageren gætter det, bliver afsender af gækkebrevet en ’gæk’. Bøden for at blive gættet er ifølge traditionen at holde en fest, at give en kys og den vi i dag bruger, at give et æg.
Det kan være, at præmien for at blive gættet før i tiden var et æg, da det var en værdifuld gave og tidligere blev æg brugt som gave. Påsken ligger også på et tidspunkt hvor hønsene lægger flere æg.
Gækkebreve sendes fra vintergækkerne begynder at blomstre og frem til påske. Gækkebrevet skrives for at drille og drive gæk med/narre modtageren. Spøgen bestod i, at få modtageren til at røre gækken. For at få modtageren til det, kunne vintergækken gemmes i vedkommendes lomme, mad etc. Her gjaldt alle midler. Blev man gækket, måtte man forsøge at gække tilbage, det forudsagde at man vidste hvem man var blevet gækket af. Eller det kunne lade sig gøre at få afsenderen til at røre vintergækken.
Gækkebrevet er inspireret af bindebrevet, der er en tysk tradition, hvor modtageren også drilles. Bindebrevet bandt modtageren til at løse en gåde, der lå i brevet. I 1800-tallet var gækkebrevene mest skrevet af unge forelskede, der på den måde kunne vise deres følelser. Fra 1900-tallet og frem er det mest børn der driller deres bedsteforældre og andre voksne, de har kær. Det er en tradition at der vedlægges en vintergæk, der er et symbol på at vinteren er forbi.

Hvorfor siger man Julen varer lige til påske?

I julesangen ’Nu det jul igen’ synger vi: ”Nu’ det jul igen, og nu’ det jul igen og julen varer li’ til påske”. Men hvad betyder det? Jesu fødsel og død bindes sammen med julen og påsken da han blev født i julen og korsfæstet, død og begravet i påsken. Budskaberne i begivenhederne passer, men ellers er det ikke korrekt. Her kommer det … Julen varer indtil den 6. januar, der også kaldes helligtrekonger. Den dag markerer, at tre vise mænd fra Østerland kom til Betlehem 13 dage efter Jesu fødsel for at se det lille nyfødte mirakel og give gaver. Den 6. januar er dagen, hvor Jesusbarnet blev åbenbaret som verdens frelser. Denne dag kaldes epifanifesten, der betyder tilsynekomst eller åbenbaring. Julefortællingen afsluttes hermed og burde vare fra den 24. december – 6. januar og ikke som vi har tradition for her i landet fra d. 1. – 24. december.
En religiøs tradition er at spise de sidste julesmåkager og tænde det trearmede helligtrekongerslys på helligtrekongersaften d. 5. januar. Ønsker du at følge gammel skik, skal du vente med at pynte op til jul umiddelbart før jul og vente med at pille pynten ned d. 6. januar.
I lande med ortodokse kirker, der følger den julianske kalender, fejres julen den 6. og 7. januar. Julen varer ikke lige til påske, men i kirken varer den til helligtrekonger.

Ingen påske uden påskebryg

Det er måske så meget sagt, om end der er mange der nyder en påskeøl og en snaps til påskefrokosten. Den første påskebryg kan have været Salvator, som blev brygget i Randers på Thor bryggeriet i 1890-98. Carlsberg lancerede deres første påske fødøl i 1905 og Tuborg gjorde dem kunsten efter året derpå. Carlsberg kom ud til masserne ved at lave en påskebryg på flaske i 1931.
Ønsker du at købe påskebryg som påskeæg til dine medarbejdere, finder du det i flere af vores sampak her på sitet. Du kan også finde en snaps.

Hvordan triller man æg?

Legen at trille æg kaldes også at trante æg. Der er forskellige måder at lege legen på og den er vist ikke helt så udbredt længere. Traditionen har i mange årtier været en særlig påsketradition på Samsø, hvor der trilles æg på øens bakker. Her handler det om distance og udholdenhed.
Computere, spil m.m. har overtaget de mere enkle lege og derfor er der ikke så mange børn, der triller æg i dag. Æg kan trilles indenfor eller uden døre ned af skråninger og bakker for at se hvilket æg der kommer længst. Legen kan også dreje sig om at ramme de andres æg. Der kan også forekomme andre regler, du kan lave dine helt egne spilleregler.

Hvordan leger man at pikke æg?

En anden leg med æg er at pikke æg. Her står I overfor hinanden med et hårdkogt æg i hånden. I banker let æggene mod hinanden indtil et af dem går i stykker. Den, der har ægget der holder længst tid har vundet legen.

Hvad er påske?

Påsken er oprindeligt en jødisk fejring, pesach og markerer israelitternes udfrielse fra slaveri i Egypten, kan det læses i Det Gamle Testamente. Den har fortsat indflydelse i den moderne kultur, hvor de centrale påskedage har status som helligdage. Det er en af de vigtigste højtider i kirken, da begivenhederne er grundstenen for den kristne tro. Påsken indledes med en 40 dages lang faste, den første dag hedder askeonsdag. Påskefejringens første dag, Palmesøndag markerer at Jesus red ind i Jerusalem på et æsel, hvor han blev hyldet som jødernes konge. Palmegrene blev viftet på Jesu vej, da han Palmesøndag red ind i byen modtaget af glæde fra folkemængden. Skærtorsdag vaskede han disciplenes fødder, skær betyder at rense. Det er samme dag, hvor han spiste det sidste måltid, nadveren.  Langfredag blev Jesus dømt til døden, ført til henrettelsespladsen Golgata uden for Jerusalem hvor han fik tornekronen på, herefter skulle han selv bære korset til pladsen hvor korsfæstelsen skulle finde sted. Han led døden naglet til korset, hvorefter han blev lagt i graven om aftenen. Søndag morgen, Påskedag blev graven fundet tom, og i kristne lande mindes Jesu opstandelse. Ordet påske stammer fra det hebraiske pesach, der betyder forbigang. Påsken er den ældste kristne fest, der fejres på tværs af kristendommens retninger. Jesu død og opstandelse skete under den jødiske påskefest. For de kristne symboliserer påsken afslutningen af Jesu liv og de begivenheder omkring hans lidelseshistorie.

Gode danske mærker